Congressen

TOS CONGRES

Dagen

“Iedereen weet wat een TOS is, hoe je het kunt herkennen en hoe je iemand met TOS kunt helpen”.

Dat is ons doel bij Stichting TOS-centraal. Om dit doel te bereiken houden wij op 2 februari 2024 een TOS congres voor ouders/verzorgers en professionals.

TOS staat voor taal-ontwikkelings-stoornis. Het betreft een verstoring in de hersenen van alles wat met taal te maken heeft: het verwerven, ontvangen, verwerken en produceren van taal.

In onze talige wereld heeft iemand met een TOS het zwaar. Het is te vergelijken met topsport, want 24 uur per dag, 7 dagen per week word je geconfronteerd met taal. Een TOS heeft invloed op al je dagelijkse functioneren en daarmee ook op je sociale ontwikkeling. Iemand met een TOS kan vaak geen hulpvraag formuleren. Dat maakt hen vaak eenzaam en onbegrepen.

TOS is een onzichtbare handicap waar 5 tot 7% van de Nederlanders last van heeft.

Nog te vaak wordt een TOS niet herkend, erkend of weet men niet hoe je iemand hierbij kunt ondersteunen. Daar willen wij als Stichting TOS-Centraal verandering in brengen. Samen met jou willen wij TOS algemeen bekend maken.

Dit congres wordt georganiseerd voor ouders/verzorgers, professionals (zoals leerkrachten, intern begeleiders, huisartsen, GGD- en zorgmedewerkers, gemeentemedewerkers) en belangstellenden.

Werk je in het onderwijs? Statistisch gezien zitten er ongeveer twee leerlingen met TOS in iedere klas! Het komt vaker voor dan adhd of autisme. Heb jij als leerkracht of intern begeleider de leerlingen met TOS in beeld en bied je hen de juiste ondersteuning?

Werk je met kinderen in de voorschoolse leeftijd? Weet jij het verschil tussen een iets langzamere (taal)ontwikkeling, een taalachterstand en een TOS?

Werk je in de zorg? Hoeveel patiënten zijn dat in jouw (huisartsen)praktijk, consultatiebureau of op jouw afdeling?

Werk je bij de gemeente of bijvoorbeeld het UWV? Hoeveel van de WMO-/uitkerings-/wijkteam aanvragen betreft dat bij jou?

Tijdens deze dag krijgt iedere doelgroep praktische handvatten om direct toe te kunnen passen. Met trots kunnen wij vertellen dat wij voor deze dag dé experts op het gebied van TOS hebben uitgenodigd om lezingen en workshops te geven of om ervaringsverhalen te vertellen.

Download programma en informatie via onderstaande links (opent in een nieuw venster)

↓ Programma

↓ Plenaire lezingen

↓ Parallelsessies

Wil je deelnemen als live- en online exposant op de infomarkt? Neem dan contact op via info@tos-centraal.nl en vraag naar de mogelijkheden.

N.a.v. de persconferentie op vrijdag 14 januari hebben we helaas moeten besluiten dat het TOScongres niet hybride maar alleen online gaat plaats vinden. Het is voor alle betrokken vrijwilligers, qua organisatie, niet meer mogelijk om de volgende persconferentie af te wachten.

Datum:
vrijdag 11 februari 2022

Locatie:
Cultureel centrum ‘Bogerd’ 
Van Heemstraweg 53
6651 KH in Druten.

Tickets:
Er zijn verschillende toegangstickets verkrijgbaar voor dit congres:

Deelnemer

Ticket keuze

Kosten

Voor een ouder van een kind met TOS

Live op locatie: 
Online:

50 euro
40 euro

Professionals die informatie op willen doen over- of werken met kinderen met een TOS

Live op locatie: 
Online:

185 euro
145 euro

Voltijd student

Live op locatie: 
Online:

50 euro
40 euro 

Accreditatie:
Accreditatie is aangevraagd bij de NVLF, NVO/NIP en SKJ.

Vragen:
Heb je vragen en/of opmerkingen, mail dan naar: info@Tos-Centraal.nl